Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ

Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από τη Γαλιλαία. Ήταν αδελφός του Απόστολου Πέτρου και γιος του Ιωνά, ενός φτωχού ψαρά. Μαζί με τον αδελφό του ασκούσαν το επάγγελμα του ψαρά και βοηθούσαν τον πατέρα τους. Όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είπε για τον Χριστό που περνούσε δίπλα του, «Αυτός είναι ο αμνός του Θεού», ο Ανδρέας που ήταν μαθητής του, αμέσως ακολούθησε τον Χριστό. Γι’ αυτό ονομάστηκε και Πρωτόκλητος, αφού ήταν ο πρώτος μαθητής που ο Χριστός κάλεσε κοντά του, τον οποίο με πίστη ακολούθησε ως τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Μετά την Πεντηκοστή κήρυξε σε πολλές χώρες. 


Εξαιτίας ενός μεγάλου διωγμού των χριστιανών ο Άγιος Ανδρέας βρέθηκε στην Κύπρο, όπου κι έκανε πολλά θαύματα με τη βοήθεια του Θεού. Στο μέρος που πρωτοπάτησε το πόδι του, στα βόρεια του νησιού, χτίστηκε ναός που αργότερα έγινε μοναστήρι. Στη συνέχεια, κηρύττοντας έφτασε μέχρι το Βυζάντιο (τη σημερινή Κωνσταντινούπολη), όπου και ίδρυσε Εκκλησία. Η Εκκλησία αυτή σιγά σιγά μεγάλωσε κι έγινε επισκοπή. Επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρείται η συνέχεια της επισκοπής αυτής, ο Άγιος Ανδρέας είναι προστάτης του.

Αφού πέρασε από αρκετές περιοχές της Ελλάδας, κατέληξε στην Πάτρα. Εκεί δίδαξε, βάφτισε, γιάτρεψε πολλούς και ο λαός τον σεβόταν και τον αγαπούσε. Όμως στο Ρωμαίο διοικητή της πόλης δεν άρεσε αυτή η αγάπη του λαού για τον Άγιο Ανδρέα. Όταν μάλιστα έμαθε ότι βαφτίστηκαν χριστιανοί η γυναίκα του και ο αδελφός του, τον φυλάκισε και μετά από λίγο καιρό τον θανάτωσε πάνω σε σταυρό που είχε σχήμα Χ. Έτσι, ο πρώτος μαθητής του Χριστού μαρτύρησε με τον ίδιο τρόπο που μαρτύρησε ο αγαπημένος του δάσκαλος. Ο λαός της Πάτρας σέβεται και τιμά με ευλάβεια τον Άγιο που είναι πολιούχος και προστάτης της πόλης του. Στο Ναό του Αγίου Ανδρέα της αχαϊκής πρωτεύουσας βρίσκεται ο σταυρός σχήματος Χ, στον οποίο άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Άγιος Ανδρέας προστατεύει τους αγρότες. Παραδοσιακά έχει σχέση με το νερό και τις νεροποντές (Ανδρέας=Ανυδρέας). Οι γεωργοί για να έχουν καλή σοδειά, στη γιορτή του βράζουν σιτάρι, καλαμπόκι, βρίζα και όσπρια (πολυσπόρια–μπόλια) και τα πάνε στην Εκκλησία για «διάβασμα». Μετά τα μοιράζονται και τα τρώνε. Παρετυμολογικά (Αντρέας-ανδρείος, αντρειεύομαι) ο Άγιος αντρειεύει το κρύο, αλλά και τα σπαρτά.

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Aγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ http://akrasakis.blogspot.com/2013/11/blog-post_30.html#ixzz3swNqgXCn

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...