Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


ΛΟΥΚΑΣ  Ο ΙΑΤΡΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ


Ο Λουκάς καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας.Γνώριζε πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και είχε σπουδάσει την ιατρική επιστήμη.πίστεψε νωρίς τον Χριστό και αφιέρωσε την ζωή του στη διάδοση του Ευαγγελίου.Έγινε στενός συνεργάτης του αποστόλου Παύλου,ο οποίος τον ονομάζει και <ιατρό αγαπητό>Ο ιερός Λουκάς ήταν ο θεόπνευστος συγγραφέας δυο βιβλίων της Κ.Διαθήκης.του ιερού Ευαγγελίου( το κατά Λουκάν Ευαγγέλιον) και των (Πράξεων των Αποστόλων) στο Ευαγγέλιό του μας διέδωσε πολλά από τη ζωή του Κυρίου.Πέθανε με μαρτυρικό τρόπο στη Θήβα της Βοιωτίας.Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 18 Οκτωβρίου.
Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ. 
Στις 18 Οκτωβρίου του
1944,ημέρα της εορτής του Αγίου Λουκά ,η Λαμία απελευθερώνεται από τα γερμανικά στρατεύματα.Ο Άγιος Λουκάς είναι προστάτης και πολιούχος της πόλης .Ο πανεύφημος απόστολος λατρευόταν πιθανόν από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια στον ομώνυμο λόφο μέσα στο κάστρο του οποίου λειτουργούσε μικρός ναός του Ευαγγελιστή Λουκά.Πάνω στα ερείπια του λησμονημένου  αυτού ναού κτίστηκε το 1857 το ιστορικό εκκλησάκι ,όπου σώζετε μέχρι σήμερα .Εκεί ο ευσεβής λαός της Λαμίας από τότε εκπληρώνει το ιερό χρέος προς τον Αγ.Λουκά,ο οποίος ως προστάτης φυλάσσει την πόλη κατά τις θυελλώδεις εποχές της ιστορίας,ως ιατρός θεραπεύει τα νοσήματα των ασθενών και ως άγιος λυτρώνει τις ψυχές των πιστών.




Η ημέρα λοιπόν το εορτασμού του Αγίου Λουκα σήμανε την ανάσταση της Λαμίας. Ύστερα από τυραννία τριών χρόνων και έξι μηνών ο στρατός της χιτλερικής κατοχής εγκαταλείπει τ ην πόλη μας.Με δάκρυα στα μάτια ο λαός πανηγυρίζει την ανεξαρτησία του.




ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...