Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ (15/10)

ΠΗΓΗ.http://akrasakis.blogspot.gr/2011/10/159.html

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008 στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών, που συσπειρώνει δημόσιους φορείς και γνωστές πολυεθνικές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Unilever, Procter & Gamble), που κατασκευάζουν προϊόντα ατομικής υγιεινής.



Στόχος των εμπνευστών της, που έχουν την υποστήριξη του Ο.Η.Ε., είναι η διαφώτιση και η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο. 

«Η απλή πράξη του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι είνα
ι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σωθούν παιδικές ζωές», δήλωσε ο κ. Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα νερού, αποχέτευσης και υγιεινής της UNICEF. «Το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα, μειώνει δραστικά την εξάπλωση των διαρροϊκών ασθενειών και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών και των κοινοτήτων».



Σύμφωνα με τη UNICEF, η διάρροια παραμένει η δεύτερη κυριότερη αιτία θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επιβάλλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό, γιατί βοηθά να μειωθούν τα κρούσματα διάρροιας πάνω από 40% και οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε ποσοστό 25%. Κάθε χρόνο, οι διαρροϊκές ασθένειες και οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις γίνονται αιτία για το θάνατο πάνω από 3,5 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 5 ετών.

Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, σπάνια εφαρμόζεται και δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι το σαπούνι είναι διαθέσιμο στα περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά χρήσης του -στις περιστάσεις που είναι κρίσιμο- κυμαίνονται από μηδέν έως 34%. Όσο για το νερό, πολύ λίγες είναι οι περιοχές που είναι πραγματικά καθαρό.

Όλες ανεξαρτήτως οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι, τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές, ενώ βοηθούν και στην προστασία από τη γρίπη Η1Ν1.

Με το σύνθημα «Τα καθαρά χέρια σώζουν ζωές», η παγκόσμια εκστρατεία της Ημέρας Πλυσίματος Χεριών έχει ως στόχο να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο θέμα οι μεγάλοι και, κυρίως, τα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σπίτια τους.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ 
  • Πριν και μετά την επαφή/ προετοιμασία/ κατανάλωση τροφίμων.
  • Πριν και μετά την επίσκεψη σε αρρώστους. 
  • Πριν και μετά τη χρήση τουαλέτας.
  • Μετά από βήχα/ φτέρνισμα/ φύσημα της μύτης.
  • Μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα.
  • Πολύ απλά! Όταν είναι βρώμικα... 

Στη συνέχεια, δείτε ένα υπέροχο παρακάτω βίντεο για το σωστό πλύσιμο των χεριών!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...