Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Στο Αττικό Ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομάζονταν Μεταγειτνιών, διάρκειας 29 ημερών, που αντιστοιχoύσε στο χρονικό διάστημα από 24 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου. Ο Αύγουστος, κατά το παλαιό Ρωμαϊκό Ημερολόγιο, ήταν ο έκτος μήνας, γι αυτό αρχικά στα λατινικά ονομάζονταν Sextilis και είχε 31 ημέρες. 


Το έτος 8 π.Χ. ο Αύγουστος Καίσαρας του έδωσε το όνομά του. Λέγεται ότι ο Αύγουστος έβαλε το μήνα σε αυτή τη θέση, για να τιμήσει το θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία έθεσε
τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ. Κατά το Βυζαντινό Ημερολόγιο που ακολουθεί ακόμη και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Αύγουστος ήταν ο τελευταίος μήνας του χρόνου κι έτσι η 31η Αυγούστου γιορτάζονταν ως παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ο Αύγουστος οφείλει τ όνομά του στον αυτοκράτορα Οκταβιανό, ο οποίος τιμήθηκε από την Σύγκλητο με το προσωνύμιο Αύγουστος, που σημαίνει σεβαστός. 

Η ηγεμονία του ήταν η αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου για την αυτοκρατορία που έγινε γνωστή ως Pax Romana. Δημιούργησε μεγάλο έργο, όπως κατασκευή οδικού δικτύου, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώθηση στα γράμματα και τις τέχνες, συγκρότηση μόνιμου στρατού κ.λπ. Ο Οκταβιανός ήταν ανηψιός του Ιούλιου Καίσαρα και εξίσου σημαντική προσωπικότητα με εκείνον. Του αφιέρωσαν τον μήνα Sextilis (έκτος) των Ρωμαίων, στον οποίο έδωσαν 31 ημέρες (γιατί θεωρούσαν ότι ήταν υποτιμητικό να έχει λιγότερες ημέρες από τον Ιούλιο), παίρνοντας μία ημέρα από το Φεβρουάριο, ο οποίος έτσι έμεινε με 28 ημέρες.

Τον Αύγουστο γίνονταν παλαιότερα προγνώσεις του καιρού με τα «μερομήνια», δηλαδή το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου χρησίμευε για να προβλέψουν τον καιρό όλης της χρονιάς («κάθε ημέρα κι ένας μήνας»). Έτσι, τα καιρικά φαινόμενα της 1ης Αυγούστου μαρτυρούσαν τον καιρό που θα επικρατούσε το Σεπτέμβρη, της 2ας Αυγούστου, του Οκτώβρη κ.λπ. Τον Αύγουστο τον λέμε και Συκολόγο, γιατί τότε ωριμάζουν τα σύκα, αλλά και Δριμάρη από τις δρίμες (ξωτικά) που τις 6 πρώτες μέρες του Αυγούστου επηρεάζουν τα νερά και τότε δεν πρέπει κανείς να κολυμπά, να πλένει ρούχα ή να κόβει σταφύλια και σύκα.
 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας με τη μεγάλη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα πριν από την γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Η Παναγία μας, είναι το ιερό εκείνο πρόσωπο που ο λαός μας τιμά και σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο. Αμέτρητες φαίνεται να είναι οι προσωνυμίες που αποδίδονται στο πρόσωπό της: Ελεούσα, Μεγαλόχαρη και Φανερωμένη, Χρυσοσπηλιώτισσα, Παντάνασσα και Κεχαριτωμένη, είναι μερικές μόνο από τις χαρακτηριστικές δοξασιολογίες που αποδίδει στην Παναγία ο λαός μας που τιμά την μνήμη της Κοίμησής της με νηστεία και παρακλήσεις δύο εβδομάδων. Η γιορτή του Δεκαπενταύγουστου γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, κυρίως στην Τήνο. Ανήμερα, όμως, στη γιορτή της, καθώς και στα εννιάμερά της στις 23 Αυγούστου, γίνονται «γιορτές και πανηγύρια» παντού.

Οι γιορτές της Παναγίας δεν είναι, φυσικά, οι μοναδικές του μήνα, αφού σπουδαία θέση στο χριστιανικό εορτολόγιο κατέχει και η 6η Αυγούστου, όταν η Εκκλησία μας γιορτάζει τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, μία από τις δώδεκα δεσποτικές γιορτές της Ορθοδοξίας. Γι
 αυτό, άλλωστε, παρ όλη την νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, αυτή την ημέρα επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Επίσης, την ημέρα αυτή, όπως αναφέρει ο Γεώργιος Ν. Αικατερινίδης «...έθιμο από τα πιο διαδεδομένα, με μορφή θρησκευτικού νομίμου, είναι η προσκομιδή στις εκκλησίες και ευλόγηση με ειδική ευχή των πρώτων σταφυλιών της χρονιάς…».
  
ΕΡΓΑΣΙΕΣ 

  • Σκάλισμα και πότισμα καλαμποκιού.
  • Ψεκασμοί βαμβακιού για καταπολέμηση κόκκινου σκουληκιού, τετράνυχου και μελίγκρας.
  • Σκάλισμα και πότισμα δέντρων.
  • Τρύγος επιτραπέζιων σταφυλιών, συσκευασία και προώθηση στο εμπόριο.
  • Συχνό πότισμα στους ανθόκηπους το βράδυ.
  • Μεταφορά των κυψελών σε τόπο που υπάρχουν πολλά πεύκα και άφθονο νερό.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Τ’ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ http://akrasakis.blogspot.com/2012/08/blog-post_2.html#ixzz4GzOlJxHn

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...