Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

"ΜΑΜΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ;"

Στο σχολείο ο Γιωργάκης μού είπε ότι δεν υπάρχει, πού ζει, τι τρώει, ποιος είναι ο μπαμπάς του κι η μαμά του, τα ελάφια του τι κάνουν τον υπόλοιπο χρόνο, που ζούνε, θα μπει τελικά από το τζάκι, κι αυτοί που δεν έχουνε τζάκι... Εκατοντάδες ερωτήσεις που μας βάζουν στη διαδικασία να μπούμε ή να μην μπούμε στο μύθο, να τον διατηρήσουμε θαυμάζοντας την παιδική αφέλεια ή τελικά να τους προσγειώσουμε στην... πεζή πραγματικότητα, πως τελικά τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι κάτι άλλο από αυτό που βλέπουν: φωτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, βιτρίνες με παιχνίδια, που δεν μπορούμε πάντα να τα αγοράσουμε (ειδικά τώρα, με την οικονομική κρίση).

Πολλές ερωτήσεις προέρχονται από παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Απαιτούν επομένως απαντήσεις, ανάλογα με την ηλικία που απευθυνόμαστε. Απαντάμε ακριβώς σε ότι μας ρωτάνε. Έτσι στη ερώτηση ενός παιδιού 3–4 ετών πώς είναι ο Άγιος Βασίλης, από πού έρχεται, η απάντησή μας δεν μπορεί παρά να είναι... η συνέχεια του παραμυθιού: ο Άγιος Βασίλης είναι ένας χαμογελαστός παππούς, με λευκή γενειάδα, κόκκινα ρούχα και... πολύ λιχούδης... Η Γαλλίδα παιδοψυχαναλύτρια F. Dolto υπογραμμίζει: «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από ποίηση. Ο μύθος είναι ποίηση και η ποίηση έχει τη δική της αλήθεια».

Για ποιο λόγο σ΄αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία που τρέφεται έτσι κι αλλιώς με μύθους και παραμύθια να γκρεμίσουμε, αφενός το μύθο του παιδιού και αφετέρου να χάσουμε την υπέροχη στιγμή που θα μας υπαγορεύσει το παιδί μας το γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη; Ας το ζήσουμε μαζί τους κι ας μην το υποβιβάσουμε στο επίπεδο της καθημερινότητας, λέγοντας: αν είσαι καλό παιδί θα σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης. Ο Άγιος φέρνει δώρα σε όλους... δώστε τους τον μύθο καθαρό ατόφιο και κυρίως απλόχερα, π.χ.:Μετά από αυτό που έκανες, θα πω στον Άγιο να μη σου φέρει δώρο. Μα είναι δυνατόν ένας Άγιος να μην φέρει δώρα σε όλους; Εξάλλου, παρ' όλες τις απειλές, τελικά δώρο θα πάρει. Ας έχουμε τουλάχιστον συνέπεια λόγων και πράξεων.

Να του εξηγήσω ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Σιγά–σιγά καθώς το παιδί μεγαλώνει θα σας θέσει και την καίρια ερώτηση: υπάρχει Άγιος Βασίλης, γιατί στο σχολείο μου είπανε ότι δεν υπάρχει. Η F. Dolto αναφέρει σχετικά: «... να του εξηγήσεις τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σ΄ ένα
μύθο και σε ένα ζωντανό πρόσωπο που γεννήθηκε, είχε γονείς, εθνικότητα, το οποίο μεγάλωσε, θα πεθάνει και που κατ΄ ανάγκη κατοικεί σ΄ ένα σπίτι πάνω στη γη, όπως όλοι ο άνθρωποι κι όχι στα σύννεφα...» 

Την αληθινή διάσταση του παραμυθιού θα τη μάθουν όταν θα είναι σε θέση να την καταλάβουν. Στα παιδιά εξηγούμε αυτά που μπορούν να καταλάβουν, ανάλογα με την ηλικία τους. Όση προσπάθεια κι αν καταβάλουμε να τους διηγηθούμε τη ιστορία της Πρωτοχρονιάς με τα δώρα, τα τρίχρονα και τα τετράχρονα θα καταλάβουν αυτό που θα δούνε: τα δώρα τους στο χριστουγεννιάτικο δέντρο την Πρωτοχρονιά.

Τα χρόνια της αθωότητας θα τελειώσουν πολύ γρήγορα. Η ανυπομονησία δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν θα είναι για πάντα και φυσικά τα παιδιά θα κατανοήσουν την αλήθεια. Υπάρχει ενήλικας που πιστεύει ότι τα δώρα τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης; Φυσικά και όχι. Δεν καταλαβαίνω τους γονείς που επιμένουν να εξηγούνε στο τρίχρονο παιδάκι τους ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει... Ποιον προσπαθούν να πείσουν; Τον εαυτό τους ίσως...

Αλήθεια, γιατί να αναρωτηθούμε αν θα πρέπει να διατηρήσουμε στα παιδιά μας το παραμύθι του Άγιου Βασίλη; Φυσικά και θα τους επιβεβαιώσουμε την ποιητική ιστορία με τον υπέροχο Άγιο, που με τα ελάφια του μοιράζει δώρα σ' όλα τα παιδιά του κόσμου τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Φυσικά και θα τα παροτρύνουμε να γράψουν γράμμα και θα τους βοηθήσουμε να το ταχυδρομήσουνε.

Θα έρθει η ώρα, πολύ γρήγορα που θα τους εξηγήσουμε ότι ο αληθινός Άγιος Βασίλης είναι στην καρδιά μας. Από μία ηλικία και μετά, έτσι θα προχωρήσουν, κατέχοντας την αλήθεια. Για την ακρίβεια, σε όλη τους τη ζωή θα γνωρίζουν αυτή την αλήθεια: ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει.

Δύσκολη θα είναι η περίοδος της απογοήτευσης και της ματαίωσης, περίπου στην ηλικία των 8–10 χρόνων που γνωρίζουνε πια ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει αλλά που θα ήθελαν πάρα πολύ να υπάρχει όπως άλλωστε αισθανόμαστε κι όλοι εμείς, οι ενήλικες... πόσο θα θέλαμε να βρούμε δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ακόμη και τώρα την εποχή της κρίσης; Χρειάζονται το χρόνο τους να συνειδητοποιήσουν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι στην καρδιά μας κι ότι όλοι εν δυνάμει είμαστε Άγιοι Βασίληδες, εφόσον μπορούμε να προσφέρουμε από τις οικονομίες μας, αλλά και με τη δημιουργικότητά μας, δώρα που μπορούμε να κατασκευάσουμε μόνοι μας για τους αγαπημένους μας!


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: "ΜΑΜΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ;" http://akrasakis.blogspot.com/2012/12/blog-post_28.html#ixzz4UEbiy9nF

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...