Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: "ΣΠΙΤΙΚΕΣ" ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Το κρυολόγημα, από το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, μας ταλαιπωρεί κατά μέσο όρο 2 με 4 φορές το χρόνο. Τα παιδιά είναι ακόμα πιο επιρρεπείς υποψήφιοι, αφού στατιστικά πέφτουν «θύματα» των ιώσεων τουλάχιστον 6 με 10 φορές το χρόνο. Το κρυολόγημα είναι, άλλωστε, ο λόγος που μας στέλνει στο ιατρείο τακτικότερα από κάθε άλλο πρόβλημα υγείας. Οφείλουμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε με στρατηγική και αποτελεσματικότητα. 


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν περίπου 200 διαφορετικοί ιοί που μπορεί να ευθύνονται για ένα κρυολόγημα. Μπορεί να αρρωστήσουμε είτε εισπνέοντας ένα μικρόβιο ή «κολλώντας» το από τα χέρια μας και έπειτα πιάνοντας τα μάτια και το στόμα μας. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν αρρωσταίνουμε από τις κλιματικές αλλαγές, ούτε από την κακή διατροφή ή από την άσκηση. Ωστόσο, είναι πιο επιρρεπείς όσοι πάσχουν από άσθμα ή από αλλεργίες, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και το στρες αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε. 

Όταν, λοιπόν, ένας ιός κρυολογήματος εισβάλλει στον οργανισμό μας, το σώμα μας του επιτίθεται. Κάποιες από τις εμφανείς παρενέργειες της αντίδρασης του ανοσοποιητικού μας συστήματος τότε, είναι:  
  • «Μπουκωμένη» μύτη  
  • Βήχας
  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμος
  • Κόπωση
  • Μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης

Τα κοινά κρυολογήματα διαρκούν συνήθως μία εβδομάδα, αν και μπορεί να παραταθούν και στο διπλάσιο, ενώ φεύγουν χωρίς θεραπεία και χωρίς να αφήνουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα. Αν παρατηρήσετε πως το κρυολόγημά σας διαρκεί παραπάνω από δύο εβδομάδες, τότε πρόκειται για κάτι σοβαρότερο και θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό. 

Εφόσον, λοιπόν, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, η καλύτερη στρατηγική που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η πρόληψη. Για να μειώσετε τις πιθανότητες να «την αρπάξετε»: 
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και πάντα πριν το φαγητό ή πριν αγγίξετε τα μάτια και το στόμα σας.
  • Απολυμαίνετε τις επιφάνειες που μπορεί να διατηρούν μικρόβια, όπως οι κουπαστές και τα πόμολα.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε άτομα με ίωση.
  • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, τις περιόδους που οι ιώσεις είναι σε έξαρση.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρετε να «τη γλιτώσετε», μείνετε στο σπίτι και αντιμετωπίστε το κρυολόγημα με φυσικά μέσα, αποφεύγοντας τα πολλά φάρμακα, τα αντισταμινικά και τις παρακεταμόλες. 


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑ;
  • Νερό, χυμοί και ροφήματα από βότανα. Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να έχει αποδείξει πως συγκεκριμένοι χυμοί ή ροφήματα από βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν με ένα κρυολόγημα. Αρκεί να καταναλώνουμε πολλά υγρά. Τα υγρά αποτρέπουν το «στέγνωμα» του λαιμού και της μύτης, βοηθούν τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Οι ειδικοί προτείνουν να πίνουμε περίπου 8 ποτήρια υγρών τη μέρα.
  • Επιπροσθέτως, ο ατμός από τα ζεστά ροφήματα-όπως το τσάι-βοηθούν τη συμφόρηση. Αποφύγετε, όμως, ποτά που περιέχουν καφεΐνη και αλκοόλ, γιατί μπορεί να σας αφυδατώσουν και ακριβώς αυτό είναι που δεν θέλετε.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ TA: ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ: "ΣΠΙΤΙΚΕΣ" ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ http://akrasakis.blogspot.com/2011/11/blog-post_12.html#ixzz3PoUnfaxq

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...